Wanneer ben je waar je wilt zijn?

Al een langere tijd ben ik met dit onderwerp bezig in meer of mindere mate. Vooral dankzij het liedje van Diggy Dex met Alles Is Nu. Deze tekst is in mijn ogen zo goed en het zet me even met beide voeten op de grond en het laat me nadenken. Ben ik in het hier en nu? Waar verhoud ik me mee en waar houd ik me allemaal mee bezig? Is het relevant of juist totaal niet en kan ik hierin betere keuzes maken?

 

Vooral de vraag die met regelmaat in mijn hoofd op bezoek komt en dan ook even blijft hangen:

 

Wanneer ben je waar je wilt zijn?

 

Als mensen zijn we goed in cirkels blijven lopen, ook wel patronen genoemd. Zelf doe ik het ook, net als ieder ander, bewust en ook onbewust. Het kan een valkuil zijn, maar wat als je het ook zo kunt bekijken dat het een vraag is die je kunt stellen om te blijven ontwikkelen? Sinds een aantal jaar ben ik bezig om deze patronen te doorbreken en dat gaat natuurlijk met vallen en opstaan. Toch doe ik alles bij elkaar zoveel mooie inzichten op en blijf ik stappen zetten op de weg die ik ingeslagen ben.

 

Het is nu zelfs zover dat ik anderen hierin mee kan nemen, dat ik ze kan meegeven wat ik geleerd en ervaren heb zodat ze zelf inzichten op gaan doen. Voor zichzelf leren kiezen en stappen zetten op de weg die ze te gaan hebben. Waardoor ze in hun eigen kracht gaan staan vanuit licht en vertrouwen, met hulp van hun omgeving. Je hoeft het namelijk niet alleen te doen.

 

In mijn eigen kracht, licht en ruimte gaan staan is soms nog best moeilijk omdat er altijd een stukje onzekerheid als onderstroom aanwezig blijft. Een stem, mijn verstand, ook wel Juf Ank genoemd, gaat zich er dan mee bemoeien. Dit heeft mij in het verleden behoorlijk van mijn eigen weg weerhouden om dingen te doen die ik wilde doen. Ik was een pleaser en hield te veel rekening met anderen met het gevolg dat ik er uiteindelijk op leeg liep. Zelfs meerdere keren.

 

De afgelopen jaren heb ik leren voelen en geleerd hoe ik met mijn gedachten om kan gaan. Hier heb ik nu zelfs meerdere tools voor: CGT, The Work en defusie (ACT). Dit kan ik zelfs samenvoegen wanneer ik er bewust van ben dat Juf Ank weer opspeelt.

 

Mijn hoofd houdt mij weg van mijn gevoel en verlangens. Verlangens die ik mag volgen omdat dit mijn route is om door het leven te gaan om te komen waar ik naar toe wil. Waar krijg ik energie van, waar ga ik op aan, welke keuze heb ik te maken? Dit kan ook een minder leuke keuze zijn. Het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn. Het is soms ook verdomde k.u.t. en verdrietig. Mag dat ook? Dat mag inmiddels ook en ik kan daar nu ook steeds beter mee zijn.

 

Wanneer dit het geval is, heb ik nu steeds vaker het gevoel dat ik mijn eigen weg kan blijven gaan. Om hiervoor te kiezen met mijn grenzen en verlangens. Mijn basis is zoveel sterker op het moment dat ik dit schrijf, een fundament waar ik verder op kan en wil bouwen. Ik kan doorgaan in plaats van dat het mij overspoelt. Al is het soms op een lager tempo. Op dit vlak heb ik leren zwemmen/vliegen of hoe je het ook wilt noemen. Dat voelt zo goed, maar ook raar en bijzonder.

 

Is er iets wat jou weerhoud om iets te doen waar je blij van wordt? Welke verlangens heb je die je graag zou willen volgen? Ga eens bij jezelf na wat dit is en wat je belemmeringen zijn om een volgende stap te zetten. Een stip aan de horizon kan ons zoveel verder brengen dan we zelf denken. Alles is er al en het zal niet opraken. Behalve tijd, de tijd verdwijnt.

 

Wat zou je doen als je weet dat vandaag je laatste dag is? Welke eerste stap zou je dan zetten om dichterbij je stip aan de horizon te komen?

 

Wanneer ben je waar je wilt zijn? Je bent er al, op tijd, in je eigen leven. Alles is nu.