Noodzaak

In een eerdere blog gaf ik aan dat ik terug zou komen op de stap noodzaak en laatst heb ik het gehad over leiderschap en dan voornamelijk over verpleegkundig leiderschap. Nu wil ik het met je hebben over persoonlijk leiderschap. Deze kwaliteit kun je gebruiken/inzetten voor het creëren van noodzaak. Hoe moeilijk dit ook kan zijn.

 

Voor een ander kan ikzelf makkelijker leiderschap inzetten omdat ik dan beter zie welke stappen er eventueel gezet kunnen worden naar de stip op de horizon. Het is overzichtelijker zou je kunnen zeggen en dan voornamelijk op werkgebied. Voor mezelf is dat een stukje lastiger met alle gedachten en gevoelens die erbij komen kijken waar ik dan wel eens in een bepaalde tunnelvisie terecht kan komen en het gehele plaatje uit het oog kan verliezen, ook wel wat zwart-wit kan kijken/denken en dat heb ik ook niet altijd door. Herkenbaar? 

 

Met persoonlijk leiderschap kun je je eigen leven inrichten zoals jij dat voor je ziet, nu en in de toekomst. Wat wil je, welke stapjes heb je daarvoor te zetten, wanneer heb je die te zetten, wat heb je ervoor nodig en heb je hier iemand bij/voor nodig? Zo ja, wie heb je hier bij/voor nodig om daar te komen? Een andere vraag wat ook kan helpen is: welke (kleine) stap kan ik vandaag zetten om dichterbij mijn stip op de horizon te komen? 

 

Als je voor deze vragen je verlangens en je kernwaarden duidelijk hebt en eventueel je missie wat je wilt betekenen in de wereld, laten we het gelijk even groot zien, dan heb je op een gegeven moment ook noodzaak te creëren om verder stappen te kunnen zetten. Zelf vind ik dit een van de lastigste stappen om te zetten. Vooral de laatste vraag vergeet ik nog wel eens om mijzelf te stellen. Deze vraag is nou precies de vraag die je in staat stelt om te blijven lopen.

 

Voor mezelf weet ik dat ik een stok achter de deur nodig heb naast deze vragen. Zelf kom ik een heel eind totdat het wat lastiger wordt en dan is het fijn om een buddy te hebben zeg maar. Iemand die je kan helpen/steunen/motiveren om te blijven lopen en als je het even niet meer weet even het lied voor jou kan zingen tot het moment dat je het zelf weer kan. Jouw eigen A-speler(s). Dat zijn de mensen die je wilt hebben. 

 

Hoe je dit zelf dan vorm wilt geven is aan jou. Dit kan een stappenplan zijn, alleen uitspreken wat je wil en dat op papier zetten of een zaadje planten voor de toekomst zodat je jezelf een ultimatum kunt stellen om ergens aan te beginnen, maakt niet uit. Als het je verder helpt, is alles goed. Bijvoorbeeld een motor of auto kopen terwijl je nog geen rijbewijs hebt of je wilt een andere baan en zegt je baan op. Wel met een opzegtermijn zodat je jezelf de tijd geeft om een nieuwe baan te vinden en je financiële zekerheid behoud. Je zet jezelf op een bepaalde manier klem.

 

Ken jij je eigen waarden, verlangens en eventueel je missie? Sla deze weg in om ze te ontdekken of er juist naar te leven. Zet jezelf op een liefdevolle manier klem om te blijven groeien zodat je dichterbij je verlangens komt en ze zelfs wel kunt laten uitkomen. Dan kun je weer nieuwe verlangens maken naar je stip op de horizon om te blijven lopen en te blijven groeien.